Круглий стіл «Вплив лікарських засобів та харчових продуктів на показники загального аналізу сечі»
У травні 2025 року під керівництвом викладача освітнього компонента «Клінічні лабораторні дослідження» Ганни Бєлоглазової, за участю здобувачів освіти 27 групи ОПП «Лабораторна діагностика» відбувся круглий стіл на тему «Вплив лікарських засобів та продуктів харчування на показники загального аналізу сечі». Загальний аналіз сечі (ЗАС) є базовим скринінговим методом у клінічній діагностиці. Його інформативність і точність залежать від численних факторів, серед яких особливу роль відіграють лікарські засоби та харчові продукти. Комплекснипідхід до аналізу впливу лікарських засобів і харчових продуктів на показники загального аналізу сечі є необхідним для підвищення якості діагностики. Для формування клініко-лабораторного мислення у здобувачів освіти в освітньому процесі важливо приділяти увагу помилкам преаналітичного етапу, зокрема впливу екзогенних факторів на результати ЗАС. Лаборанти мають володіти чітким розумінням впливу зовнішніх чинників на результати дослідження біоматеріалу для уникнення хибних інтерпретацій.